Even geduld
De Beer Verf

Deze site plaatst cookies. Maar, geen paniek: Je blijft anoniem

Nieuws

Meubellak en Interieur

Meubellak en Interieur

 

 

Meubellak is al jaren in ontwikkeling waarbij de innovaties en productontwikkelingen zich in een rap tempo opvolgen. De lakken worden kwalitatief beter, waarbij efficiëntie en duurzaamheid een prominente rol vervullen in het gehele proces. De ontwikkelingen zijn nu in een gevorderd stadium. Hierdoor kunnen enkele stappen in het laksysteem versneld, of zelfs nog overgeslagen worden.

 

Het is evenwel prettig om de bevestiging te horen dat je proces versnelt en de kwaliteit en efficiëntie steeds beter wordt. Deze tekst vat de laatste productlanceringen in meubellakken wel goed samen. Producteigenschappen als; hechting, verwerking, krasbestendigheid, thixotroop en droging worden sneller en beter. De eindgebruiker kan hiermee zijn voordeel doen, maar gebeurt dit ook?

 

Isoleervuller anno 2019

Zoals wellicht iedere interieurbouwer en/of lakspuiter gemerkt heeft is de keuze reuze. Dat geldt ook voor de isoleervullers die op de markt te verkrijgen zijn. Gezien de ontwikkelingen in lakken raad ik u aan om met de volgende elementen rekening te houden:

  • Stabiliteit: een isoleervuller met een stabiliteit van het oppervlak. Hiermee worden de schuureigenschappen geoptimaliseerd en schuurtijd verkort.
  • Applicatie: een goede isoleervuller bevat verwerkersvriendelijke thixotropie. Dit vereenvoudigt de applicatie door een verbeterde kantdekking op randen en standvermogen op loodrechte bouwelementen, zonder de vloei op horizontale oppervlakken negatief te beïnvloeden.
  • Droogtijd: een goede isoleervuller heeft een korte droogtijd. Bij een kamertemperatuur van 20 graden zal de isoleervuller binnen 3 uur droog moeten zijn. Door een korte droogtijd kunt u eerder beginnen met uw laklaag. Deze tijdsbesparing zorgt ervoor dat uw proces blijft lopen.

Wanneer u deze elementen meeneemt in uw uiteindelijk keuze van de isoleervuller kunt u geen foute beslissing maken. Een isoleervuller zal een positief effect hebben op uw schuurgang. Dit maakt het aanbrengen van uw laklaag eenvoudiger en zorgt voor een beter eindresultaat.

 

Kies de juiste kleurlak

Alleen de juiste kleur uitkiezen voor de laklaag die u wilt aanbrengen is niet meer voldoende. U wilt namelijk dat uw eindresultaat staat als een huis en voldoet aan de gestelde eisen van de klant. Daarin zijn enkele elementen cruciaal, te weten;

  • Dekking: de kwaliteitseisen die gesteld worden zijn hoog. Hierdoor is het dekvermogen en hardheid zeer belangrijk. Een tweecomponenten kleurlak is slijtvast en heeft een uitstekende dekking. Een tweecomponenten kleurlak is 60% meer dekkend dan een standaard kleurlak.
  • Droging: een tweecomponentenlak kleurlak versnelt het drogingsproces. Hierdoor kunt u sneller de transparante laklaag aanbrengen.
  • Applicatie: waar applicatie in het verleden bijna monnikenwerk was, zijn er nu lakken die eenvoudig te verwerken zijn. Ontwikkelingen in kleurlakken zorgen ervoor dat er producten beschikbaar zijn die direct aangebracht kunnen worden op geschuurde, ruwe MDF-randen en panelen.
  • Ringvastheid: een goede ringvastheid zorgt ervoor dat er in veel gevallen aflakken met transparante lak niet nodig is.

Een kleurlak in 2019 zal aan bovenstaande elementen moeten voldoen. Een kleurlak die voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen voor alle productkenmerken van kleurlak en kan overal in de winkel-/ interieurbouw, in keukens en badkamers, maar ook in de interieurbouw van schepen worden toegepast.

 

Transparante lak als systeemlak en eindlak

Een transparante lak is bij uitstek geschikt als systeemlak op alle gangbare houtsoorten en ook als eindlak op de kleurlak. In het verleden was het ondenkbaar dat een transparante lak goed zou hechten op kritieke en gebleekte houtsoorten. De hedendaagse ontwikkelingen zorgen ervoor dat de hechting nu zeer goed is op deze ondergronden. De verwerking van transparante lak is ook zeer eenvoudig. Dit geldt ook voor verwerking op verticale panelen.

 

Laksysteem die bij uw toepassing past

U heeft in de vorige alinea’s kunnen zien dat de keuze voor het juiste laksysteem geen gemakkelijke is. Uw vraagstuk of toepassing vraagt om een specifieke oplossing om tot een goed eindresultaat te komen. Laat u dan ook door een specialist adviseren, maar zorg wel dat u de eigenschappen zoals ze hierboven genoemd zijn in uw achterhoofd houdt. Hiermee blijft uw bedrijfsproces vloeiend verlopen en zal het eindresultaat naar de wensen van de klant zijn.

 

 

Kay Verkoeyen , Business Development bij De Beer Verf