Even geduld
De Beer Verf

Deze site plaatst cookies. Maar, geen paniek: Je blijft anoniem

Nieuws

Waarom elke voedselverwerker een voedselcertificaat voor coatings nodig heeft

Waarom elke voedselverwerker een voedselcertificaat voor coatings nodig heeft

 

Column- Binnen onze organisatie komen steeds meer vragen terecht voor coatings met een voedselcertificaat. De voedselverwerkingsindustrie heeft al jaren te maken met strengere regels en wetgevingen. Deze maatregelen hebben één grote belangrijke deler: veiligheid. Biedt een voedselcertificaat veiligheid voor ons voedsel dat verwerkt wordt? Welke voordelen biedt een voedselcertificaat voor een voedselverwerker?

 

Bedrijven die zich bezighouden met de bereiding, verwerking, behandeling, verpakking, vervoer en distributie van levensmiddelen dienen alle aspecten van het voortbrengingsproces te identificeren en op gevaren te analyseren. Dit beheersproces, uitgaande van de Europese Unie, moet ervoor zorgen dat het productieproces van alle voedingsmiddelen gepaard gaat met zo weinig mogelijk risico op besmetting. De overheid controleert hier steeds strenger op. Dat is eenvoudig te begrijpen: besmet voedsel kan leiden tot ernstige klachten bij de consument. Echter wilt een voedselverwerker vooral bezig zijn met produceren en alle regels en normen waardoor het bedrijfsproces stil ligt of vertraagd is niet wenselijk. Met al die keurmerken en certificaten is het begrijpelijk dat voedselverwerkers door de bomen het bos niet meer zien. De vraag die veelal gesteld wordt is: er is toch wel één norm die leidend is voor onze markt? Ja, die is er!

 

 

HACCP

Het voedingscentrum verwijst naar HACCP. HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Dit voedselveiligheidssysteem zorgt ervoor dat bedrijven die voedsel produceren of verwerken mogelijke risico’s beschrijven in een voedselveiligheidsplan. HACCP valt onder de Europese wetgeving.

Bedrijven die preventief met HACCP werken doen dit volgens 7 stappen. Hieronder alvast een voorzet om dit binnen een bedrijf te introduceren of om aan te scherpen:

  1. Bepaal alle mogelijke gevaren van de processen die binnen het bedrijf worden uitgevoerd.
  2. Bepaal de Critical Control Points (CCP’s). Dit zijn de punten die onder controle gehouden moeten worden om een gevaar voor de voedselveiligheid te voorkomen
  3. Stel per CCP een norm vast.
  4. Monitor de CCP’s. Stel vast hoe de CCP’s gecontroleerd worden.
  5. Leg corrigerende maatregelen vast per CCP. In deze maatregelen staat welke actie nodig is wanneer tijdens een controle blijkt dat een CCP niet aan de vastgestelde norm voldoet.
  6. Controleer of het HACCP-plan goed is. Deze verificatie is een periodieke controle en laat zien of de werkwijze tot voldoende veiligheid leidt.
  7. Leg alles vast. Houd documentatie en registraties bij.

 

Voor veel bedrijfstakken is een hygiënecode opgesteld. Dit is een praktische vertaling van het HACCP-plan dat bij verschillende bedrijven aanwezig is.

 

 

Waarde van een gecertificeerde coating voor de voedselverwerkingsindustrie

Zoals de vorige alinea’s hebben doen vermoeden zal de coating aan verschillende eisen moeten voldoen Een terechte vraag die we vaak van onze klanten krijgen is: waarom kan dit dan niet met een normale coating? Het antwoord is vrij simpel.

Bij een gecertificeerde coating weet de afnemer zeker dat de coating de testen heeft doorstaan die verplicht zijn in het verwerkingsproces. Voor de voedselverwerker en consument geeft dit zekerheid. De dichtheid van de coating is hierin een belangrijke pijler. Bij een open structuur van de coating is de kans aanwezig dat er stoffen vrij komen in het verwerkingsproces die bij kunnen dragen aan besmetting van het voedsel. Bij een gecertificeerde coating is dit uitgesloten.

In de voedselverwerkingsindustrie is veiligheid, zekerheid en duurzaamheid een must. Voedselverwerkers kunnen dit bieden door het bedrijfsproces te communiceren naar de afnemers. Het lijkt me namelijk dat openheid van het bedrijfsproces vertrouwen wekt bij de afnemers. De juiste coating is een klein en cruciaal onderdeel hiervan. De consument gaat ervan uit dat ze zonder besmettingsgevaar kunnen eten. Daar gaat u toch ook van uit?

 

Kay Verkoeyen , Business Development bij De Beer Verf