Even geduld
De Beer Verf

Deze site plaatst cookies. Maar, geen paniek: Je blijft anoniem

Actueel

Zomertip 1; tijd om de spuitcabine een onderhoudsbeurt te geven

Zomertip 1; tijd om de spuitcabine een onderhoudsbeurt te geven

Iedere minuut dat we het spuitwerk moeten stilleggen wegens een storing is eigenlijk al een minuut teveel. Daar zijn we ons allemaal van bewust, maar toch horen we deze geluiden vanuit de markt nog altijd terug komen. Grootste oorzaak van een storing in de spuitcabine? Juist, het achterstallig onderhoud aan de spuitcabine.

 

We zijn alweer op de helft van 2019 beland en de bouwvak staat voor de deur. Even gas terugnemen zodat we na de bouwvak weer met frisse energie kwaliteit kunnen gaan leveren. Een storing in de spuitcabine is dan ook het laatste wat we kunnen gebruiken. Dit kunnen we voorkomen door voor of tijdens de bouwvak onze spuitcabine een goede onderhoudsbeurt te geven. Alleen op deze manier zorgen we voor de optimale werkomstandigheden.

 

Waar moeten we tijdens het onderhoud opletten?

Voor optimale werkomstandigheden in de spuitcabine is periodiek onderhoud een vereiste. Zo moeten onder andere oude lagen striplak en verzadigde filters vervangen worden en verlichting en V-snaren gecontroleerd worden. Uiteraard zal onderhoud per spuitcabine bekeken moeten worden, echter is een controlerondje van al deze onderdelen essentieel. Goed onderhouden apparatuur werkt langer, beter en verbruikt minder energie. Zo blijft uw luchttechnische apparatuur betrouwbaar en bespaart u op uw energierekening.

 

Hoe kan ik zien of de spuitcabine nog optimaal presteert?

We raden u altijd aan om een aantal tests te doen om te controleren of u spuitcabine wel de prestaties haalt die u verwacht. Dit voorkomt alleen al problemen met het spuitbeeld. De afzuigcapaciteit van uw spuitcabine is hier al een voorbeeld van. De afzuigcapaciteit moet voldoende zijn om een perfect eindresultaat te realiseren. Misschien nog wel belangrijker is dat uw spuiters optimaal beschermd worden door voldoende afzuigcapaciteit. Door een velletje papier(A4 formaat) tegen de afzuigwand te hangen kun je dit testen. Blijft het velletje papier hangen dan is de afzuigcapaciteit voldoende. Valt het velletje naar beneden dan is het raadzaam om de verfvangfilters te controleren en indien verzadigd te vervangen.

 

Vanuit enkele klanten hebben we vernomen dat ook de plafondfilters een punt van aandacht zijn. Vaak worden deze plafondfilters bij het plaatsen verkeerd om erin gehangen. Je hebt met deze plafondfilters een schone en een vuile zijde. De zijde waar het logo opstaat moet zichtbaar zijn wanneer je in de spuitcabine staat. Deze veel gemaakte fout zien we helaas nog te vaak terug. Ook het vervangen van de plafondfilters wordt nog te weinig gedaan. Wanneer de plafondfilters niet tijdig worden vervangen dan kan zich stof gaan ophopen en resulteert dit in hoger verbruik en dus een hogere energierekening.

 

Over-druk of onder-druk? Hoe controleer ik dat dan? Dan is het wenselijk om dagelijks de stand van over- en of onderdruk in de cabine te controleren. Bij sterke wisselingen kan namelijk sprake zijn van verzadiging in de filters. Ook nu kunt u met een velletje papier snel inzicht krijgen. Zet de deur op een kier en houd een vel papier voor de kieropening. Wordt het papier naar buiten geblazen (vanuit de spuitcabine) dan is er sprake van overdruk. In het omgekeerde geval is er sprake van onderdruk en is de kans groot dat stof en vuil uit naastgelegen ruimtes wordt aangezogen.

 

Twijfelt u over uw spuitcabine en de prestatie die het levert? Neem contact met ons op en we gaan samen kijken hoe we deze twijfels kunnen wegnemen.