Even geduld
De Beer Verf

Deze site plaatst cookies. Maar, geen paniek: Je blijft anoniem

Actueel

Zomertip 2; Pas je werkzaamheden aan op het weer!

Zomertip 2; Pas je werkzaamheden aan op het weer!

Zonliefhebbers zien in de zomer graag de temperatuur stijgen. Helaas zorgen hitte, luchtvochtigheid en een droge lucht voor een uitdaging tijdens het spuiten van lakken. Wij hebben een aantal tips die je kan gebruiken voor het spuiten van lakken in de warme zomermaanden. Met onze tips ben je in staat om een perfect gespoten laklaag te bereiken, ook bij hoge temperaturen!

 

Tip 1: Gebruik de juiste verharder

Wanneer de zon schijnt, is de keuze voor een verharder met de juiste droogsnelheid van essentieel belang. Door een verharder met een langere droogtijd te gebruiken, wordt het spuiten en drogen van de lak makkelijker. Zelfs als het ontzettend heet is! De droogtijden lang, standaard en kort op de verharders, kunnen jou helpen bij het maken van de juiste keuze. In de zomer is het daarom verstandig om te kiezen voor een verharder met een lange droogtijd, waardoor de lak beter en langer kan vloeien.

 

Tip 2: Luchtvochtigheid

Bij schommeling van temperaturen schommelt ook de relatieve luchtvochtigheid. Een goede manier om dit te controleren is het aanschaffen van de juiste meetapparatuur. Zo kunt u bij afwijkingen snel schakelen door bijvoorbeeld geforceerd te ventileren of luchtbevochtigers in te zetten. Bij meubellakken is de ideale relatieve vochtigheid tussen de 50 – 65%.

 

Tip 3: Ondergrond

Zorg voor aanvang van uw spuitwerkzaamheden dat de ondergrond van de juiste temperatuur is. In de praktijk zien we dat hier te lichtzinnig over wordt gedacht. Vaak in opslag en overslag wordt het spuitobject buiten gezet waardoor het een te hoge temperatuur bevat. Zodra de spuiter gaat starten met zijn werkzaamheden zal het object al van de juiste temperatuur moeten zijn.

 

Tip 4: Spuit in de ochtend

Rond het middaguur is de temperatuur het hoogst. Wij adviseren om de grotere en kritische spuitopdrachten in de ochtend te doen wanneer het kouder is. Het spuiten van drielagensysteem of volledig overspuitingen of grotere objecten, adviseren we beslist ’s ochtends te doen! Uiteraard is dit in de praktijk niet altijd haalbaar. Het gaat er om dat op warme dagen, de toewijzing aan de spuitcabine en de volgorde waarin moet worden gespoten, zo zorgvuldig mogelijk gepland worden. Denk ook aan de verwerkingstemperatuur van de te gebruiken lakken; de ideale verwerkingstemperatuur van bijvoorbeeld een meubellak is zo’n 20-25 graden.

 

Tip 5: Draag volledige lichaamsbescherming

Het dragen van volledige lichaamsbescherming is ook tijdens warme dagen van essentieel belang. Het is namelijk verleidelijk om bij hoge temperaturen de spuitoverall en gelaatsmasker af te doen, echter neemt het risico van besmetting in het spuitobject toe. Goede persoonlijke beschermingsmiddelen beschermen jouw lichaam en gezicht tegen spuitnevel, verfdampen en andere oplosmiddelen. Daarnaast zorgen persoonlijke beschermingsmiddelen ervoor dat er ook geen zweet in uw verse lak terecht komt.

 

Wilt u zeker weten dat uw omstandigheden ”summerproof”’ zijn? Neem contact met ons op en we kijken graag met u mee!